Mindfulness voor kinderen


Kinderen krijgen vandaag de dag veel prikkels te verwerken. De meeste kinderen zijn met hun hoofd voortdurend ‘online’ en vinden het lastig om zich te kunnen ontspannen of zich goed te concentreren. Voor veel kinderen zou het dan ook prettig zijn om te weten hoe ze met allerlei emoties om kunnen gaan zonder hier helemaal door meegesleept te worden.

 

Aandacht- & concentratie


Gelukkig is er nu vanuit het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma een aandacht- en concentratietraining ontwikkeld, speciaal gericht op kinderen. MBSR wordt al meer dan dertig jaar overal ter wereld beoefend en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 

Wat leren kinderen?


Mindfulness voor kinderen is een 8-weekse training gericht op kinderen van 7-12 jaar. Door middel van verschillende oefeningen en kringgesprekken maken kinderen kennis met hun binnenwereld, ook wel de 'binnenbios' genoemd. Dit is de wereld van gedachten en gevoelens en de vaak automatische reacties hierop. Kinderen leren vriendelijke en bewuste aandacht te geven aan gedachten, emoties en signalen van het lichaam. Zonder iets af te wijzen of er helemaal in mee te gaan leren ze hun binnenwereld begrijpen, erkennen en accepteren. Kinderen ontwikkelen kwaliteiten als aandacht, concentratie, geduld, vriendelijkheid en verdraagzaamheid. Hierdoor leren ze gemakkelijker omgaan met de omstandigheden in hun leven.

 

Gedachten, gevoelens & prikkels


Door bewuste aandacht al op jonge leeftijd te oefenen, nemen de concentratie en het vermogen om dingen te onthouden toe. Kinderen merken het eerder als ze afgeleid zijn, gespannen zijn of niet kunnen slapen, omdat ze liggen te piekeren. Ze herkennen het als ze onrustig, moe, verdrietig of boos zijn. Tijdens de training leren kinderen hoe ze met gedachten, gevoelens en prikkels kunnen omgaan. De methode leert kinderen weerbaarder te worden en open te staan voor anderen en zichzelf. Hierdoor ontstaat vertrouwen.

 

De lessen


Les 1    Observeren en concentreren

Les 2    Uit je hoofd, in je lijf
Les 3    De zin van zintuigen
Les 4    Geduld, vertrouwen en loslaten
Les 5    Gevoelens kun je voelen
Les 6    De wondere wereld van gedachten
Les 7    Aardig zijn is leuk
Les 8    Het geheim van geluk

Iedere les duurt 60 minuten. Samen met de handvatten die tijdens de training worden uitgereikt, is het voor ouders en kinderen gemakkelijk om thuis verder te gaan.

Effecten


Zowel bij kinderen als volwassenen zijn de volgende effecten merkbaar na het volgen van een aandachtstraining.

  • Betere concentratie
  • Benoemen en begrijpen van emoties en gedachtenprocessen zoals angst, woede, verdriet en piekeren.
  • Aanwezig zijn in het NU
  • Meer zelfvertrouwen
  • Beter geheugen
  • Aardiger zijn voor jezelf en anderen

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om mindfulness te kunnen volgen.

 

Groepstraining


Een groepstraining bestaat uit 4-6 kinderen. Hierdoor kan er aan iedereen voldoende aandacht worden besteed. De data en tijden zijn op aanvraag en worden zodoende samengesteld dat kinderen zoveel mogelijk bij leeftijdsgenoten in een groepje komen. Is je kind een dag verhinderd door bijvoorbeeld ziekte of een partijtje? In overleg kunnen we kijken welke mogelijkheid er is om deze les op een andere manier in te halen.

Heb je zelf een groepje kinderen of een locatie waar je graag wilt dat de training gehouden wordt? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Individuele training


Het is ook mogelijk om individuele mindfulness te volgen. Indien gewenst kan dit gecombineerd worden met integratieve kindertherapie. Hierdoor ontvangt je kind mindfulness op maat.

 

Duotraining

 

Indien je kind graag samen met een vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje wil komen dan kan er een duosessie gevolgd worden. Kijk voor de mogelijkheden bij Tarieven.

Aanmelden

 

Ben je enthousiast geworden en wil je je kind graag aanmelden? Dit kan telefonisch of via het contactformulier.

Na aanmelding wordt er een aanmeldingsformulier en factuur toegezonden. Het is ook mogelijk om gespreid te betalen. Voor tarieven en vergoedingen kun je kijken bij Tarieven.