De puberteit

 

Me, myself and I...


De prepuberteit


De prepuberteit is de periode voorafgaand aan de puberteit en begint bij meisjes rond 11-12 jaar en bij jongens rond 13-14 jaar. Je maakt vaak een groeispurt door en je lichaam begint te veranderen. Na de prepuberteit begint de puberteit. Dit is de overgang naar volwassenheid. Je wordt eerst nog een tijdje een 'puber' genoemd en daarna een 'adolescent'. 

De puberteit


De puberteit is de overgang naar volwassenheid. Je wordt eerst nog een tijdje een 'puber' genoemd en daarna een 'adolescent'. Tijdens de puberteit gieren de hormonen door je lijf. Dit zijn chemische stoffen in je lichaam die de lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien. Tijdens deze periode veranderen ook je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn en van alles vergeten. Niet alleen je lichaam verandert maar ook je humeur.

Onzekerheid


Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen. Het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende moment kun je je verdrietig en gekwetst voelen. Je kunt het gevoel hebben dat je ouders je vaak niet goed begrijpen en maar blijven zeuren over dingen die jij totaal niet belangrijk vindt. Dit kan conflicten geven. Ook aan alle veranderingen in en aan je lichaam moet je wennen. Is het wel normaal hoe je eruit ziet? Ben je niet te vroeg of te laat vergeleken met anderen? Door dit alles kun je je soms flink onzeker en onhandig voelen.

'Love is in the air'


Tijdens de puberteit word je vaak voor het eerst echt verliefd. Het is een tijd waarin je dingen ontdekt en gaat uitproberen. Dit kan soms verwarrend zijn. Iedereen kan verliefd worden en als je heel erg verliefd bent dan kun je de ander vaak minder goed inschatten. Er wordt niet voor niets gezegd: 'Liefde maakt blind'. Het is daarom belangrijk dat jij sterk in je schoenen staat en je grenzen goed kent en aangeeft. Maar hoe herken je nu een grens? En wat gebeurt er als je deze niet goed aangeeft? Of misschien voor je gevoel wel té goed?

Social media


De huidige generatie jongeren wordt ook wel de 'digital natives' genoemd. Deze term wil zeggen dat de jongeren van vandaag geboren zijn in een wereld waarin internet, computers en mobiele telefoons altijd al een plek hadden. Het delen van foto's en video's is dan ook heel normaal. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de zelfgemaakte foto's of video's wordt doorgestuurd of verplaatst naar andere websites. Maar waar blijft een foto die wordt doorgestuurd? En wat doe jij om te voorkomen dat er foto's en video's van jou verstuurd worden die eigenlijk privé zijn? Ben jij voldoende op de hoogte wat de gevolgen zijn als jijzelf of iemand anders iets doorstuurt?

Groomers


Helaas kun je soms mensen tegenkomen die verkeerde bedoelingen met je hebben en misbruik van je willen maken. Via internet kun je bijvoorbeeld benaderd worden door een groomer. Dit is een digitale kinderlokker of loverboy. Groomers vind je juist op plekken die in eerste instantie heel onschuldig lijken. Maar achter iemand die je denkt te vertrouwen kan heel iemand anders zitten. Weet jij hoe je deze personen kunt herkennen en wat je het beste kunt doen om je hiertegen te beschermen?

Groepsdruk


Het is fijn wanneer je bij een groep leeftijdsgenoten hoort. Dit geeft een saamhorigheidsgevoel. Je hebt het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Het horen bij een groep kan er echter ook voor zorgen dat je onder groepsdruk dingen doet die je eigenlijk liever niet wilt. Om niet buiten de groep te vallen ga je misschien toch maar mee in de flow van de groep. Het kan dan gebeuren dat je achteraf vindt dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt. Soms is dit niet meer terug te draaien. Daarom is het zo belangrijk dat jij 'nee' durft te zeggen, zeker als iets niet goed voor je voelt. Maar hoe doe je dit? En wat doe je als mensen toch blijven aandringen?

Pubercoaching

De puberteit is een leuke periode waarin je op zoek gaat naar jezelf en  nieuwe dingen gaat ontdekken. Er zijn vele soorten situaties waar je als puber mee te maken krijgt. Het kan gebeuren dat je niet goed weet hoe je met een gebeurtenis of een situatie moet omgaan. Of dat er iets is dat jou bezighoudt maar dat je niet goed weet met wie je hierover kunt praten. Of misschien wil jij wel sterker in je schoenen koment te staan en beter je grenzen leren aangeven?

 

Domme vragen bestaan niet!


Als je graag samen wat dingen op een rijtje wilt zetten, advies of voorlichting over wilt hebben of gewoon een luisterend oor nodig hebt dan is pubercoaching wellicht iets voor jou. Pubercoaching is speciaal gericht op de dingen in het leven die JOU bezighouden. Niets is raar om over te praten en stomme vragen bestaan niet. Door middel van gesprekken, opdrachten en voorlichtingsfilmpjes kunnen we JOUW wereld binnenstappen om te kijken wat JIJ nodig hebt!